Захарта унищожава кожата и създава бръчки

Захарта унищожава кожата и създава бръчки

Бръчките, които са вечни врагове на женската красота, се образуват и от излишната захар. Захарта в пресния сладкиш за вашия сутрешен чай или в любимия ви десерт след вечеря не влияе зле само на фигурата ви. Захарта, освен пушенето, алкохолът и излишъка от UV радиация е един от най-сериозните убийци за кожата ви, ускоряващ нейното стареене.

Защо захарта е вредна за кожата?

Захарта не е само доставчик на енергия. За съжаление захарта (особено фруктозата) е много реактивно вещество. Това означава, че в тялото тя реагира с мазнините и протеините. Захарните молекули създават силни и дългосрочни връзки и по този начин причиняват вредни молекули и могат да засегнат тъканната структура.

Бръчките

Много протеини в организма страдат от захарта всеки ден. Това не се забелязва веднага, защото тялото изхвърля мъртвите тъкани. Известно е, че колагенът е основният елемент, отговорен за структурата на кожата. Излишната захар може да увреди здравата кожа по два начина – първо, като намалява способността на колагена да обновява структурата на кожата, второ, като увеличава степента на разграждане на колагена. Разграждането на колагена е причина за ускорено стареене на кожата, водещо до образуване на бръчки.

Захарта убива и хиалуроновата киселина, отговорна за поддържане нивата на кожната влага, в резултат на което кожата става суха и сбръчкана.

Тъмните кръгове под очите, загубата на тонус, подуването, по-фините линии и бръчки, загубата на лицев контур и разширените пори, появата на пъпки – сладките продукти оказват всички тези драматични ефекти върху външния вид на кожата!

Запомнете: със захарта се лишавате не само от здраве, но и от красота.

 

Блог