Как правилно да се грижим за рядката коса

Как правилно да се грижим за рядката коса

Ако косъмът е слаб, чупи се и лесно се откъсва – следвайте тези съвети:

Каква ще бъде вашата коса зависи както от гените, така и от влиянието на външни фактори. Освен климатичните условия и замърсения въздух, косите на жените се променят под въздействието на боите за коса, химическото къдрене, температурата при изсушаване със сешоар, изправяне с преса, което отслабва косъма и др. Ето защо ежедневната грижа е толкова важна. Не става дума само за поддържане на чистота на скалпа и косъма, а за защита, хидратация и подхранване с подходящите продукти.

Добрата грижа за косата започва отвътре навън. В този смисъл е особено важно каква храна и хранителни добавки приемате и дали организмът ви има сили да поддържа сам една красива и здрава коса. 

Ако природата не ви е надарила с плътна и гъста коса, а имате тънка и рядка, трябва да сте особено внимателни. Този тип коса лесно се заплита, къса се и става нееднородна, косопадът е често срещан проблем, защото косъмът не е здраво захванат в скалпа. Всеки проблем с нервната система и психиката веднага се отразява и върху този тип коса. Тя започва да пада при стрес и напрежение, умората също си казва думата. Затова, преди да посегнете към балсамите и маските, променете начина на хранене. Включете в менюто си повече храни, богати на витамини А, Е, C, PP, B, както и калций, желязо, цинк, силиций.

Маска – за косъма и скалпа

След като сте се погрижили за организма си отвътре, започнете гружата за косата от нейната най-дълбока и основна част – корените. Задължително използвайте подхранващи маски, с които да заздравите фоликулите. Изберете такива с натурални и етерични масла – арган, бадемово, маслина, лен, какао, кокос, рицин, чаено дърво, лимонена трева, жасмин, здравец. Ако обичате да си забърквате домашни маски, използвайте следните продукти – яйчен жълтък, мед, лимонов сок, кафе.

Чиста коса 

Тънките и редки коси бързо се замърсят и омазняват. Мийте косата с преварена, филтрирана или минерална вода. Използвайте по хладка. Топлата вода допълнително отслабва косъма. Периодично си правете маски за дълбоко почистване на скалпа. Те се нанасят в основата на косъма, бързодействащи са, а след това трябва само да бъдат изплакнати.

​Кои шампоани и балсами са подходящи? 

За тънката и рядка коса изберете шампоан, който не съдържа мазнини и силикон. Добре е, ако в състава на шампоана има термална или изворна вода с лечебни свойства. Благотворно е влиянието и на тези, обогатени с билкови екстракти, които заздравяват косъма.

Тънката коса има нужда от балсам най-вече срещу заплитане. Изберете обаче такъв, който има лека формула, Важно е съставът му да не утежнява косъма, защото това означава прическата ви да остане без никакъв обем. След балсама може да изплакнете с разтвор от вода и оцет или други билкови отвари, които дават сила – с коприва или с лайка. 

Бонус съвети

Не решете тънката и рядка коса, докато е влажна. Тогава тя е най-крехка и само допълнително ще я накъсате и увредите. 

Използвайте спрей против заплитане и накъсване.Решете се с професионална четка за коса, за да си спестите късането на косъма и скубането. 

Ако искате обем – използвайте специалните пудри и кремове за целта. Те правят косата видимо по-плътна и тежка и нямат нужда от изплакване.

Коя е подходящата прическа за рядка и слаба коса?

Изберете дължина до раменете. Така ще имат максимален обем само от прическата си. Дългите коси изискват допълнителна грижа, като навиване на ролки, за да им придадете малко повече въздушност. Избирайте светли, топли, природни тонове. Може смело да играете с цветовете, като комбинирате 2 или 3 нюанса за кичури или участъци. Използвайте мус или пяна. Те ще повдигнат косата още от корена й. 

Източник: https://ladyzone.bg

Блог